Parketi – kateri vzorci so najbolj pogosta izbira?

Lesena tla v vzorcih parketa so priljubljena možnost že mnogo let. Ljudem je pravi les všeč na splošno zaradi njegove trpežnosti, dolgotrajne moči, lesena tla lahko zdržijo tudi do stoletja, če ga redno vzdržujete. Dejstvo je, da je okolju prijazen material. To pa ni edini razlog, da ste navdušeni nad parketi, seveda, ker so tudi zelo lepa, naravno elegantna in večno moderna, lahko delujejo kot popolno ozadje vsakega notranjega oblikovanja in sloga in še boljše – današnji trg nudi parket v največji meri, v raznolikosti barv, tekstur in vzorcev.

Vzorci parketa

Če že govorimo o vzorcih tal in če ste ljubitelj zanimivega, edinstvenega in resnično privlačnega videza, potem so parketi ravno pravšnji! Tradicionalni in elegantni ponujajo vse prednosti običajnih masivnih tal, vključujejo pa tudi bolj poseben in zabaven, a klasičen in razkošen videz. Na trgu se vam ponujajo parketi v impresivni paleti vzorcev. Te vzorce dodatno prilagodijo barvi, podtonu, vrsti lesa in zaključnemu efektu po vaši izbiri. Ko govorimo o parketnih tleh, govorimo o individualnosti, značaju in šarmu. 

parketi

Zgodovina parketa.

Preden napišemo vse o izbranih vzorcih parketa, vam želimo predstaviti, kdaj in kako so parketi začeli biti uveljavljeni kot ena izmed najugodnejših možnosti lesenih tal. Navdušujoč čar vzorčastih lesenih tal ima dolgo in zanimivo zgodovino in ta gre takole. 

Parketi so bili svetu predstavljeni v poznem 17. stoletju v Franciji, kar ni presenečenje, saj Francija vzpostavlja veliko številnih trajnostnih trendov in modelov. Takrat so bila betonska tla običajna stvar, marmorna tla pa so bila rezervirana za bogate ljudi vse do takrat, ko so ljudje v Versajski palači opazili, da marmorna tla, poleg tega, da so zelo lepa in elegantna, preprosto niso tako funkcionalna. Hitro je prišel boljši nadomestek in takrat so dvorane ter palače predstavile vzorec parketa iz ribje kosti. 

Takrat so se izdelovali ročno, kos za kosom, razrezani iz različnih barv lesa. Parketi so zagotavljali razkošje, ki so si ga lahko privoščili takrat le najbogatejši.

Kmalu so umetniške in elegantne kompozicije, narejene iz ročno rezanih kosov v različnih oblikah in iz različnih vrst lesa, postajale vse bolj priljubljene in, ko so ljudje začeli sami ugotavljati, kako se namestijo, so postali del tisočerih gospodinjstev po Evropi. 

Na žalost in predvsem zaradi dejstva, da ljudje še vedno niso razumeli, kako pravilno skrbeti in vzdrževati lesena tla predvsem pa zamudna namestitev, ki ni mogla upravičiti hitrih zahtev po zamenjavi, so se ljudje začeli odločati za druge možnosti talnih oblog in parketi so bili vse manj zaželeni.

Vendar je parket ostal priljubljen do tridesetih let prejšnjega stoletja. Z uvedbo preprog v gospodinjstva po vsem svetu so lesena tla začela hitro izgubljati svoje položaje in tonila v pozabo. Le nekaj desetletij kasneje so se parketna tla ponovno vrnila, po industrijski, oblikovalski in tehnični izboljšavi, pa so bila bolj trpežna, enostavna za namestitev. To je čas, ko se sodobne rešitve za parket uvajajo v današnji svet.

Parketi – vzorec ribje kosti

Med vsemi vzorci parketov so zagotovo najbolj priljubljeni parketi v vzorcu ribje kosit. Vzorec se ustvari z razporeditvijo lesenih blokov, kosov v različnih geometrijskih oblikah ali ploščic v izmeničnih, cikcak 90-stopinjskih kotih. 

Klasična lepota ribje kosti je nepremagljiva, vzorec pa ponuja veliko elegance in značilnega sloga številnim notranjostim, vključno s sodobnimi prostori, do precej tradicionalnih in celo rustikalnih prostorov. V resnici so parketi v vzorcu ribje kosti pogosto povezan z razkošjem, ker je videti drag. 

Zahvaljujoč sodobni tehnologiji in industrijskim izboljšavam parketi iz ribje kosti ne zahtevajo toliko časa in posebnih veščin za nameščanje. Poleg tega vzorec ribjih kosti ponuja vsaki sobi nekaj “gibanja” in dodatne dimenzije, celo malo prefinjenosti in domišljije. Način, kako so lesene deščice razporejene v obliki ribje kosti, bodo vaša tla še močnejša in trdnejša ter manj nagnjena k uničujočim dejavnikom.

Parketi – vzorec chevron

Vzorec chevron je zelo podoben vzorcu ribje kosti. Za razliko od vzorca ribjih kosti je vzorec chevron razporejen iz lesenih blokov, desk ali ploščic s konci, ki so rezani pod kotom 30-45 stopinj. 

Vzorec chevron ima vse vizualne prednosti ribje kosti, pa tudi prednosti trdnosti in vzdržljivosti. Tako kot ribja kost je tudi chevron videti edinstveno in prostoru, kjer je nameščen, doda nekaj zanimive »pikantnosti« in dimenzije, doda pa tudi »plasti« za bolj privlačen videz. 

Vzorec ustreza številnim slogom, od sodobnih in urbanih notranjih oblik do rustikalnih. Tla z vzorci chevron imajo veliko vsestranskosti, lahko so prefinjena ali ukazna, odvisno od preostalega sloga sobe. Je odlična možnost za domače in poslovne nastavitve.

Parketi – vzorec tkanja košarice

Vzorci parketov iz pletenih košar so eden zadnjih zaključkov, ki vašemu poslovnemu ali domačemu okolju nudi razkošen, zanimiv in klasičen videz. Preprost, a vpadljiv in izjemen del vsake notranje opreme. Parketi v vzorcu pletenje košar so večno moderni in tradicionalni.

Vzorec tkanja košaric prispeva k številnim notranjostim in stilom tako v zasebnih domovih kot na delovnih mestih. Vzorec se dobro obnese tako za majhne, kot za velike prostore. 

Vzorec parketa iz tkane košarice pomeni razporeditev lesenih blokov in desk, ki ga navdihuje, kot že ime pove, tkana košara. Ta slog prostoru doda veliko dimenzij in večplastnosti. Obstaja nekaj vrst lesa, ki se bolje obnesejo v tem vzorcu, to sta javor in hrast kot tradicionalna izbira ter črni oreh in mahagoni za bolj presenetljiv in dramatičen učinek.

To so trije vzorci tal iz parketnega lesa, ki jih pogosto vidite v številnih hišah in sobah. Seveda obstaja toliko drugih možnosti, o katerih lahko razmislite in ustvarite svoj slog. Če želite narediti to dodatno pot in ustvariti res poseben in razkošen videz svojega doma ali delovnega mesta, se lahko vedno odločite za vzorce, ki temeljijo na določenih zgodovinskih precedensih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

CLOSE
CLOSE