Prenosnik ali navaden računalnik?

Nakup prenosnika ne sme biti nepremišljen. Zakaj? Ker v nasprotnem primeru lahko za svoj denar dobite veliko manj, kot vam v resnici ponuja trg. Verjamemo, da ste se že kdaj znašli v dilemi, ko se je vam nepričakovano pokvaril računalnik, vi pa ste ga nujno potrebovali. Na koncu ste se kar naenkrat znajdete v brezglavem nakupovanju, brez uspeha. Vabimo vas, da si preberete nadaljevanje članka, kjer smo raziskali kaj je najbolj pomembno pri nakupu prenosnika in navadnega računalnika.

SO PRENOSNIKI PREKOSILI NAVADNE RAČUNALNIKE?

Včasih je veljalo, da je navadni računalnik tisti, ki je za kupca bolj »varna« in zmogljiva naložba. Kljub temu, da se je trg v zadnjih nekaj letih, na področju zmogljivosti prenosnikov, zelo nadgradil in se v tem aspektu enači z navadnimi računalniki, veliko ljudi misli drugače. Prenosniki se lahko danes v primerjavi z navadnimi računalniki enačijo z različnimi konfiguracijami in enakim zmogljivostnim spektrom. Prednost prenosnikov je tudi v tem, da so njihove komponente, ki vključujejo CPU, grafično kartico, matično ploščo, trdi disk manjše in še vedno enako zmogljive.

KAJ PA CENA?

Pri pregledu trga prenosnikov smo zasledili tri glavne komponente, ki določajo ceno. Dejavniki, ki vplivajo na to kako dragi so prenosniki so: velikost zaslona, teža in specifikacije. Pod slednje razumemo hitrost CPU-ja, število jeder, hitrost in količino RAM-a in prostora, ki je na voljo za shranjevanje. Prenosniki, ki bodo imeli večje število vseh prej naštetih vsebin so tudi dražji in zmogljivejši. Ti posledično zdržijo dlje časa. Podobno je tudi pri velikosti in teži prenosnikov, lažji kot je, višja je cena. Prav tako velja za zaslon, večji kot je višja je cena. V primeru, da iščete cenejši verzijo pametnega prenosnika, vam priporočamo, da si umislite Netbook, ki cenovno malo bolj ugoden. Vseeno pa ne bodite preveč presenečeni, če bodo ti primerni izključno za brskanje na spletu in osnovno obdelavo besedil. Prenosniki te vrste so nizkocenovni približki, ki imajo manjše zaslone in manj pomnilnika.

PRENOSNIKI, NJIHOVE PREDNOSTI IN SLABOSTI

Ko govorimo o primerjavi med navadnimi računalniki in prenosniki moramo omeniti tudi prednosti in slabosti, ki jih nismo omenili do sedaj. Prenosniki so za razliko od namiznih računalnikov veliko bolj prenosljivi, kot že ime samo pove. Ravno zato so ti bolj primerni za tiste posameznike, ki za svoje delo ali vsakdanje dejavnosti na računalniku potrebujejo veliko več mobilnosti. Ti so kot nalašč za študente in dijake, ki velikokrat potrebujejo prenosnike za delo doma in tudi v šoli. Prav tako jih priporočamo tudi posameznikom, ki velikokrat službeno potujejo. Veliko lažje je imeti prenosnik tudi v primeru predstavljanja različnih (službenih, šolskih) predstavitev. Za enako delo kot navadni računalniki, vam bodo prenosniki bolj energetsko in prostorsko varčni. Še ena od prednosti, ki jih imajo prenosniki je tudi njihova enostavna uporaba, saj zanjo ne potrebujete dokupovati miške, zvočnikov, tipkovnice in drugih zunanjih naprav.   

Seveda imajo prenosniki v primerjavi s navadnimi računalniki nekaj manjših pomanjkljivosti. Pa si poglejmo si katere. Ko smo že omenili imajo prenosniki veliko manjše in zato dražje dele, poleg tega pa je te tudi težje popraviti, nadgraditi ali posodobiti. Slednje predvsem zato, ker je njihova zgradba bolj zaprta in kompleksna. Menjava CPU, matične plošče in grafičnih čipov je veliko bolj zakomplicirana, zato boste morali za njihovo menjavo najeti posebne računalniške tehnike, ki vas bodo stali določeno vsoto denarja. Pri navadnih računalnikih je ta postopek veliko bolj preprost in poceni, prav zaradi njihove zgradbe. V nekaterih, sicer manj pogostih primerih, se določeni programi ne skladajo z določeno računalniško firmo.

V primeru, da so vaše prioritete v večjem zaslonu računalnika, se morate vprašati ali prenosnik res dobra izbira za vas. Kljub temu, da ima prenosnik veliko prednosti, ki dobro služijo zelo zaposlenim in mobilnim osebam, pa po drugi strani za poklice, kot so: risarji, videoustvarjalci, arhitekti, ipd., niso tako primerni. Zasloni prenosnikov se gibajo od 12 do 17 palčnih različic, med tem ko so pri navadnih računalih mere zaslonov od 22 do 27 palčni s popolno HD ločljivostjo. Prav tako bi lahko stacionarni računalniki boli bolj primerni za ljudi, ki imajo v prihodnosti namen velike nadgradnje njihove programske opreme, saj je to veliko lažje narediti pri le-teh. Pri prenosnih računalnikih je prav tako mogoče dodati palčko delovnega spomina, med tem ko je pri navadnem računalniku menjava in nadgradnja praktično neomejena. Lahko je nagradite procesor, disk, grafične kartice, osnovne ploščice, delovni polnilnik, itn. Pri nakupu je na koncu pomembno predvsem kompenziranje med prioritetami.

 

V primeru hitrega nakupa, ki smo ga omenili v uvodu, bo za vas najboljša odločitev za nakup prenosnika. Konec koncev, pa je odločitev vaša. Glede na vaše finančne zmogljivosti in prioritete se lahko le po dobrem premisleku odločite za primeren nakup. Upamo, da ste skozi branje članka prepoznali  lastnosti tako prenosnikov kot tudi namiznih računalnikov ter upamo, da vam bo pridobljeno znanje služilo kot investicija pri vašem bodočem nakupu računalnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

CLOSE
CLOSE